fbpx

Nickname: В@зов

приключил

Nickname: В@зов

Nickname: В@зов е мултидисциплинарен проект, който се роди в рамките на пилотното издание на “Академия за Визионери”, организирана от Столична община. Група младежи, под ръководството на опитни ментори (Светлана Ломева и Любов Костова), разработиха поредица от свързани дейности, които да популяризират българската литература и да провокират интереса на малки и големи към класическите автори, защото те не са скучни - изучавани са по скучен начин.
Защото българските автори не са скучни.

Какво представлява програмата?

Проектът Nickname:В@зов цели да преобърне нагласите на младежите в Столицата, като “говори” на техния език и представи Иван Вазов в една непозната светлина – като автор на първия фентъзи разказ в българската литература. 

Вдъхновен от разказа “Последният ден на 20 век”, проектът ще повдигне важни теми в различни направления (рециклиране / преизползване на ресурсите, ползите от четенето и ролята на технологиите в съвременния свят) и ще насърчи младежите да използват свободното си време за творчески активности в областта на литературата и визуалните изкуства.

Как решихме как да се казва проекта

Защо Nickname: В@зов?

Защото с фантастичният си разказ той за пореден път доказва, че е бил визионер. Какъв по-добър псевдоним могат да си изберат бъдещите визионери, които искаме да привлечем чрез проекта, освен – В@зов?

Всеки визионер, който припознае идеята на проекта ще има възможност да се включи в една или повече от дейностите, част от него.

Как?

Какви дейности включва проекта?

Конкурс за визуални проекти - 10.07. - 12.08. 2021 г.

Работилница (workshop) за креативно рециклиране (upcycling) на 07.07.2021 г.

Литературен конкурс - 10.07. - 12.08. 2021 г.

Работилница (workshop) по креативно писане на 23.07.2021 г.

Събитие - интерактивна изложба за отбелязване на годишнината (100 г. от смъртта на Вазов) - 22.09.2021 г.

Работилницата по креативно писане ще даде насоки и ценни съвети на младежи, които искат да опитат нещо ново

Какви са конкурсите?

Литературният конкурс

Ще провокира креативността на участниците в различните възрастови групи (8 г. - 15 г.; 16 г. - 25 г.; 26 г.+) с необичайни категории:

Конкурсът за визуални проекти

Цели да провокира въображението на участниците, поставяйки темата “Последният ден на 21 век - реален или фантастичен?”. Категориите на конкурса ще са:

КАК МИНА ПРОЕКТЪТ?

Галерия

Имате въпроси?

Проектът “Nickname: В@зов”, част от “Академия за визионери” се реализира от Яна Трайкова, Люба Попова, Емануела Славейкова, Татяна Хаджииванова, София Иванова с финансовата подкрепа на дирекция  „Спорт и младежки дейности“ на Столична община.

Партньори по проекта: Асоциация за развитие на София (Sofia Lab), фондация Bfree, Amalgama.

bg_BG